Referenties Woonborg gaat voor Nul op de Meter bij renovatie

Waar de principes van Nul op de Meter (NOM) tot dusverre vooral bij nieuwbouw worden toegepast, gaat Woonborg de uitdaging aan. Met Bouwgroep Dijkstra Draisma wil zij in Roden 33 huurwoningen uit de jaren zeventig renoveren tot NOM-woningen. Eind juli werd het contract ondertekend.

Al eerder besloot Woonborg de verduurzaming van haar woningvoorraad serieus aan te pakken. Om dit traject goed uit te zetten, vroeg zij Fooq om advies. Wat heeft de markt te bieden, wat is geschikt voor Woonborg en hoe komen wij tegemoet aan de wensen van de huurders?

Voor dit eerste project startte Fooq met een marktconsultatie, waarvoor elf partijen werden uitgenodigd. Woonborg schetste hen haar beleid, financiële overwegingen en eerdere ervaringen met NOM-renovaties. Vervolgens konden de marktpartijen aangeven wat zij konden leveren.

Prestatie-eisen NOM

Op basis van deze input stelde Woonborg met Fooq, haar huurders en de huurdersbelangenvereniging de prestatie-eisen op voor de NOM-woningen. Fooq legde dit vast in een uitvraag. Vier marktpartijen (consortia) werden uitgenodigd voor de aanbesteding.

Ook in dit vervolgtraject bleven de huurders en de huurdersvereniging meepraten. Zij beoordeelden de plannen met name op het gebied van de mogelijkheden qua planning en de communicatie vanuit de aannemer naar huurders toe. Dijkstra Draisma bleek het beste aan alle eisen en wensen tegemoet te komen, wat Fooq vastlegde in een Design, Build, Maintenance and Monitoring contract (UAV-gc). Op 23 juli ondertekenden beide partijen deze overeenkomst.

De woningen krijgen onder meer een geïsoleerde voorzetgevel, hoog-isolerend glas, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. Tevens wordt er een voorzetwand geplaatst, om mogelijke geluidsoverlast van de buren te beperken. De bedoeling is dat Dijkstra Draisma in september een modelwoning oplevert, waarin de huurders precies kunnen zien wat er gaat gebeuren, hoe het eruit komt te zien en welke materialen en installaties in hun huis komen. In april 2017 moeten alle 33 woningen klaar zijn.

Financiering

Voor de financiering van de renovatie trekt Woonborg 3 miljoen euro uit. Tevens vraagt zij aan de bewoners een energieprestatievergoeding (EPV) van 1 Euro per vierkante meter, met de garantie dat zij niet meer gaan betalen dan hun huidige woonlasten. Dat betekent dat de bewoners een comfortabele, bijna nieuwe woning krijgen tegen lagere maandlasten.

 

Gerelateerde artikelen

Woonborg start met nieuwbouw D&B
Ameland plaatst NOM woningen hoog op verlanglijstje
Passief bouwen verdient beter
Corporaties hanteren steeds vaker lagere EPV

Deel dit artikel op:

Reacties