Referenties Woonborg start met D&B nieuwbouw

Bij Woonborg was men gewend te werken in bouwteam of aanbesteden op basis van bestek bij nieuwbouwontwikkeling. Volgens Christian van Wijhe, projectmanager bij Woonborg, moet de corporatie nu innovatiever omgaan met mensen en middelen. “Wij hebben daarom gekozen voor Design & Build (D&B) bij de twee sloop-nieuwbouwprojecten ‘Eschhoes’ en ‘Koerskamp’”.

Anders werken met D&B

“Op die manier vermarkten we onze nieuwbouwprojecten, vervolgt Christian van Wijhe. Zo kunnen we met minder capaciteit toch onze maatschappelijke doelen realiseren.” Hoewel de corporatie eerder al werkte met de methodiek bij planmatig onderhoud, zijn de verschillen tussen D&B en traditioneel aanbesteden bij nieuwbouw volgens Christian groot. “Je werkt op een geheel ander abstractieniveau waarbij je je meer focust op het proces en outputspecificaties dan op de technische details. Je werkt vooral samen aan het eindproduct en stelt vooraf vragen als: Welke minimale eisen heeft de woning? Welke prestaties moet de woning leveren? Hoe borgen we dat proces?”

Samen leren

Om zich de methodiek eigen te maken heeft Woonborg gekozen voor advies en begeleiding van Fooq. “Wij zijn met de kennis en het advies van Fooq in staat om snel te leren”, vervolgt Christian. “Rob Schrier ondersteunt ons op inhoud, denkt kritisch mee en stelt ons de juiste vragen. Wij denken nog wel eens wat te traditioneel. Rob helpt ons meer naar het proces en outputspecificaties te blijven kijken. Het traject is echt een coproductie, waarbij we als Woonborg en Fooq naast elkaar staan. Zo kom je volgens mij tot het beste leerresultaat.”

Het eindresultaat van D&B

Hoewel Christian nog niet 100% overtuigd is van de D&B aanbestedingsmethodiek vanwege de uiteindelijke kwaliteit, heeft hij wel beelden bij het eindresultaat. “Het eindresultaat hangt af van de keuze voor de aannemer. Als corporatie vinden we dat we zelf altijd goede kwaliteit leveren. Daarom ben ik nog een beetje huiverig, maar ik laat me graag verrassen. Voor ons zit het belang van het eindresultaat nu meer in het proces, outputspecificaties en veel minder op de technische details. Uiteindelijk verwacht ik wel een vergelijkbaar eindresultaat van de woningen dan bij een traditionele aanbesteding.”

Gerelateerde artikelen:
Salland Wonen leert aanbesteden met D&B
Waarom kiezen we voor Design & Build?
Gevolgen failliete aannemer bij D&B
Wat doen we met ons woningbezit?

Bron foto: landelijkeclientenraad.nl

Deel dit artikel op:

Een reactie op “Woonborg start met D&B nieuwbouw”

 1. ik sta al ruim 8 jaar ingeschreven voor de koerskamp

  wat duurd het allemaal lang, er word veel gepraat maar er

  komt tot op heden nog maar weinig van de grond mensen die

  staan ingesreven voor dit project, wachten al zo lang op

  een positieve bericht geving, ik zal wel eens willen weten

  hoe dat komt dat alles zo langzaam gaat, in afwachting van

  een retour mail.

  met vriendelijke groeten

  G.posthumus

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie