Referenties Woonpalet schakelt kennis procesbeheersing Fooq in bij bouw 44 appartementen

Woonpalet gaat 44 appartementen bouwen in Zeewolde. Bij de aanbesteding en uitvoering van het project werkt zij samen met Fooq. “Zij moeten ons behoeden al te grote misstappen te maken, met name als het gaat om het beheersen van de processen binnen dit traject”, verklaart Rudi Hol, manager vastgoed bij Woonpalet.

D&B werkt efficiënter voor aannemer

Bij de aanbesteding en uitvoering wil de corporatie Design & Build (D&B) combineren met de traditionele manier van aanbesteden. “Wij hebben al eens met D&B gewerkt”, vertelt Hol. “De ervaringen zijn goed. Wij zagen de totale investeringskosten omlaag gaan. Dat zit onder meer in het feit dat de aannemer met eigen werktekeningen kan werken. Hij kan vanaf het begin zijn eigen systemen gebruiken, wat zich weer vertaalt in de constructiekosten. Het is gewoon efficiënter werken.”

Woonpalet heeft samen met een architect een voorontwerp uitwerkt. “Wij hebben zo kunnen aangeven welke kant wij op willen qua ontwerp”, schetst Hol. De verantwoordelijkheid voor de verdere uitwerking en realisatie van het voorontwerp komt bij de aannemer te liggen. “Zo kan hij maximaal sturen op het resultaat”, legt Hol uit.

Daarbij wil Woonpalet graag dat de winnende aannemer de architect uit het voortraject ook in de arm neemt voor de uitwerking en realisatie. “We willen als het ware in een soort ‘Design & Bouwteam’ tot de beste oplossing komen.”

Profiteren van D&B-ervaring bij Fooq

De rol die Fooq hierin kan spelen, is voor Hol glashelder. “Fooq heeft veel meer ervaring met D&B. Zij weten waar de risico’s zitten. Die willen wij zoveel mogelijk beperken. De kans op een claim bijvoorbeeld. Of dat er discussies ontstaan, omdat de aannemer het niet eens is met de procedure. Of wat ook mogelijk is, dat het gebouw er staat en er blijkt iets niet te kloppen. Wie is dan verantwoordelijk? Vooraf willen wij dat allemaal dichttimmeren. Juist omdat wij tussen twee systemen in hangen: D&B en traditioneel aanbesteden. Fooq heeft hierin de meeste ervaring.”

In één keer goed formuleren

Werken volgens de principes van D&B maakt het volgens Hol niet per definitie makkelijker. Als opdrachtgever moet een corporatie goed voor ogen hebben wat zij wil. “Je kunt het maar één keer goed formuleren”, stelt Hol. “De vorige keer is dat goed gegaan. Gaandeweg merkten wij alleen dat het juridisch en procesmatig niet helemaal goed dicht zat. Dat is toen geen probleem geworden, maar wij doen nu gestapelde bouw. Dat betekent dat er meer mis kan gaan. Dan moet het dus echt goed op papier staan.

Met D&B gunstigere prijs

“Bovendien kun je dan ook daadwerkelijk profiteren van de voordelen van D&B. Financieel dus, maar ook qua bouwprocedure. Bij een traditionele aanbesteding en uitvoering wacht een aannemer vaak af. De opdrachtgever moet met antwoorden komen. Met D&B ligt het initiatief bij de aannemer, maar dan moet hij dus wel weten wat er van hem wordt verwacht!

“Maar ik reken erop dat wij optimaal kunnen profiteren van de marktwerking”, zegt Hol. “Juist omdat de aannemer zijn eigen ontwikkel- en bouwsysteem kan inzetten. Wij maken onze wensen kenbaar en het is aan hem om tot een mooi resultaat te komen. Het maakt niet uit hoe hij dat doet. Dat moet zich vertalen in een gunstige prijs!”

Gerelateerde artikelen:
Accolade haalt extra kwaliteit uit renovatie met Design & Build
Woonborg start met D&B nieuwbouw
Waarom kiezen we voor Design & Build?
Salland Wonen leert aanbesteden met D&B

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie