Referenties Woontij op Texel: “Woonaltijd-Woningen hebben de toekomst”

Woonaltijd-Woningen hebben de toekomst. Of noem het levensloopbestendige woningen. Woningcorporatie Woontij op Texel is in elk geval overtuigd dat hier de toekomst ligt. Vanuit die visie gaat zij met Fooq 23 Woonaltijd-Woningen aan de Verzetstraat in Den Burg bouwen. De markt reageert enthousiast. Na één advertentie zijn alle woningen al vergeven.

“Vroeger bouwde je seniorenwoningen met een slaap- en badkamer op de begane grond”, trekt manager vastgoed Etienne van Bennekom een vergelijk. “De Woonaltijd-Woningen kennen die ruimtes ook, maar de huurders mogen die naar behoefte aanpassen. Willen zij liever een woonkeuken of grotere woonkamer? Woontij vindt het prima!”

Kleinere huishoudens

“Wij hebben op Texel namelijk met vergrijzing te maken, maar zien ook het aantal kleinere huishoudens toenemen. De nieuwe woningen moeten daarom voor alle doelgroepen geschikt zijn”, aldus Van Bennekom. Met Fooq werkte hij dit uit in een Programma van Eisen, waarop aannemers volgens de Design & Build-methode konden inschrijven.

“Met traditionele aanbestedingen maakten wij regelmatig mee dat aannemers heel scherp inschreven. Die lage prijs wilden zij later weer compenseren met meer- en minderwerk. Dan beland je in een vervelende strijd. Dat wilden wij niet meer, maar wij wilden natuurlijk wel de concurrentie zijn werk laten doen. Dat is mogelijk met D&B”, vertelt Van Bennekom. Inmiddels heeft Fooq het aanbestedingstraject voor de Woonaltijd-Woningen afgerond. Dijkstra Draisma uit Bolsward start binnenkort met de bouw.

De Waerden

Met dezelfde D&B-methode heeft Fooq voor Woontij vervolgens ook de nieuwbouw voor zorgorganisatie Stichting De Waerden in de markt gezet. Het gaat hier om acht reguliere zorgappartementen en acht voor intensieve zorg die in november moeten worden opgeleverd in Den Burg. De Texelse aannemer Duin Bouwbedrijf kwam met de beste oplossing.

“Toch hadden wij in beide gevallen nog teveel vastgelegd”, blikt Van Bennekom terug. “Ik merk namelijk dat architecten en aannemers met hele goede ontwerpen komen. Door de vrijheid die zij krijgen slagen zij er bovendien in processen in elkaar te schuiven en zo efficiënter te werken. Die 23 woningen gaan zij bijvoorbeeld in honderd dagen bouwen. In het verleden zou dat veel langer duren.”

Durven vertrouwen

Maar dan moet je dus niet alles van tevoren vast willen leggen, beseft Van Bennekom. Kalkzandsteen, houtskeletbouw of systeembouw? Als corporatie moet je volgens hem erop durven te vertrouwen dat de aannemer met de goede oplossing komt. “Het moeilijke is alleen dat je geduld moet hebben. Je schrijft een Programma van Eisen en legt dat bij de aannemer neer. Dan moet je zo drie tot vier maanden wachten. Wat zal er komen? Maar het is ons goed bevallen! Fooq heeft ons hierin ook echt bij de hand genomen. Zij weet wat een corporatie wil, kan en verwacht. Op die manier slaagt ze erin de juiste man op de juiste klus te zetten.”

Gerelateerde artikelen
Woontij zet Fooq op centrale positie bij facelift
Intensieve bewonersbegeleiding revitalisatie appartementen Den Helder
Gemeente Ameland maakt kennis met Design & Build bij nieuwbouw

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie