Woontij plaatst studio’s voor koks in spé

Woontij en de gemeente Texel hebben de handen ineengeslagen in de zoektocht naar nieuw horecapersoneel. Voor de koks in opleiding wil de woningcorporatie nu 20 verplaatsbare studio’s realiseren in Den Burg. Zij krijgen daarmee niet alleen een eenjarige opleiding aangeboden, maar zijn ook verzekerd van huisvesting.

“We willen op deze manier arbeidskrachten naar Texel halen”, legt kwartiermaker koksopleiding Texel Edmar Voeten van de gemeente uit. “Er is hier genoeg werkgelegenheid. En ook wij als gemeente hebben wij er belang bij dat het eiland aantrekkelijk blijft. Dan wil je niet dat horeca de zaak een of meerdere dagdelen moet sluiten vanwege personeelstekort. Dat is wat er nu in sommige gevallen al gaande is.”

Huisvesting vormt pijnpunt

Een groot pijnpunt voor de werving van personeel, weet Voeten, is echter de huisvesting. Dat is er te weinig. “Niet iedereen die hier komt werken, heeft een woning nodig. Sommigen gaan iedere dag met de boot, maar dat is geen optie als je in de horeca werkt. De laatste boot gaat ’s avonds om negen uur. De werkgevers in de horeca zoeken zelf ook naar oplossingen, maar lopen uiteindelijk tegen hun grenzen aan.”

Met Woontij heeft de gemeente nu een deal kunnen maken. De gemeente stelt grond beschikbaar en Woontij plaatst er met projectmanagement door Fooq en uitgevoerd door Hodes Huisvesting uit Goor dit jaar nog kleinschalige, verplaatsbare studio’s. Het doel is dat de 20 koks in spé zo in september kunnen beginnen met hun opleiding waarin school en werken nauw met elkaar zijn verbonden.

Extra trigger

“Landelijk is er ook een tekort aan koks, maar wij hopen door óók woonruimte beschikbaar te stellen, de mensen extra te triggeren”, benadrukt Voeten. “Het is een creatieve, misschien wel unieke oplossing, waarmee wij enthousiaste medewerkers op het eiland hopen te krijgen die ook willen blijven.”

Aan de woning (3,30 meter breed, 8-9 meter lang) zal het niet liggen, verwacht Oscar Haffmans van Fooq. “Het zijn echt serieuze, volwaardige woningen die voldoen aan de eisen voor een Vergunning Permanente Bewoning. Zij zijn energiezuinig, goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen en kennen een goed en snel verwarmings- en koelsysteem. Speciaal voor deze doelgroep, die ’s middags en ’s avonds vaak werken, hebben wij de huizen ook niet op het zuiden gericht, maar op de ochtendzon. Dat is het voordeel van deze studio’s. Je kunt ze echt afstemmen op de doelgroep.”

Verplaatsbaar is trend

Het project van Woontij past volgens Fooq goed in de algehele trend van verplaatsbare, vaak kleinschalige woningen. Op Texel bijvoorbeeld kan Woontij zo eenvoudig meebewegen met de veranderende vraag op de woningmarkt. “Dat er vraag blijft naar woningruimte is wel zeker”, stelt Voeten. “De kans is weliswaar groot dat de locatie waar de woningen nu worden geplaatst, uiteindelijk een andere bestemming krijgt. Maar dan zijn de woningen snel te verplaatsen en naar een andere locatie en hebben ze nog steeds hun nut.”

Meer weten over de koksopleiding? Mail met Edmar Voeten

Meer weten over verplaatsbare woningen? Neem contact op met Oscar Haffmans

Gerelateerde artikelen

Team Woontij wint Corporatie Award 2017 met Fooq
Micro-Living eist meer en meer haar plek op
Fooq komt met eigen micro-woning
NOM-Ready primeur voor Woontij

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties