Referenties Zienn: waar anderen stoppen …

Voor het eerst in 40 jaar gaat Zienn zelf bouwen. Ze realiseert een gloednieuw onderkomen voor de ouderen- en zorgafdeling in Leeuwarden aan de Potmarge. Kees van Anken, directeur-bestuurder van Zienn, licht de aanleiding van deze ontwikkeling toe.

Sociale huisvester en meer
“Wonen is het centrale thema in de begeleiding en in het aanbod van Zienn. We omschrijven onszelf ook weleens als de meest sociale huisvester van Noord-Nederland”, vertelt Kees van Anken over de rol van wonen voor zijn organisatie. Zienn komt in deze tijd van het jaar vooral in het nieuws als het gaat over de opvang van daklozen en de winternoodopvang, maar haar begeleiding is breder. “Wij helpen ook mensen in crisissituaties, begeleiden jongeren die tussen wal en schip vallen en we hebben een bijzondere vorm van ouderenzorg. Waar de problematiek voor andere instellingen te ingewikkeld is, of het gedrag te complex, komt Zienn in beeld.” In de drie noordelijke provincies heeft Zienn een 18-tal vestigingen variërend van sociale pensions tot dagopvang.

Nieuwe oplossingen huisvesting
Jarenlang hebben corporaties voor instellingen als Zienn de verantwoordelijkheid voor het vastgoed genomen. “De laatste jaren zien we echter een terugtrekkende beweging en moeten we andere oplossingen zoeken voor de huisvesting”, constateert Van Anken. “Daarom hebben we zelf de ontwikkeling voor het nieuwe complex op ons genomen, op de locatie van de voormalige Buitenschool.” 

Projectmanagement
“Een dergelijke ontwikkeling behoort alleen niet tot onze expertise. In het onderzoek naar een goede adviseur en projectbegeleider kwamen we uit bij Fooq. Zij hebben samen met Twa-architecten en onze eigen deskundigen een programma van eisen ontwikkeld. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het definitief ontwerp.” 

Zoals elk nadeel z’n voordeel heeft, blijken de marktomstandigheden in het voordeel van Zienn. “Met de nodige ondersteuning kan scherp over kosten worden onderhandeld. Bovendien houden we de woonlasten voor de cliënten laag door het energieneutrale karakter en de hoge duurzaamheidsmaatregelen van het nieuwe gebouw.” In januari 2014 start Van Wijnen met de bouw van een woongebouw voor 50 cliënten met complexe zorgvragen.

 Nieuwe kansen
Bouwen voor de zorg biedt volgens Kees van Anken nieuwe kansen voor alle partijen: “Door de duurzaamheids- en financiële opgaven te combineren tot nieuwe (innovatieve) vormen. Dat vraagt van gebruikers, ontwikkelaars, bouwers en financiers een creatief samenspel, waarin ‘profijt’ een andere betekenis krijgt omdat mensen en duurzaamheid het vertrekpunt zijn”.

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Er is geen extra informatie beschikbaar.