Referenties Zienn zet met virtueel bouwen in sneltreinvaart De Marene neer

Veel sneller dan zorgopvang Zienn bij aanvang dacht, heeft zij 15 november haar nieuwe onderkomen voor dak- en thuislozen in Leeuwarden kunnen openen. Aannemer Van Wijnen Noord bouwde De Marene geheel volgens het principe van Virtueel Bouwen. Mede dankzij de inzet van Zienn zelf, TWA architecten, Fooq en andere toeleveranciers slaagden zij er zo in het gebouw in zeven maanden neer te zetten.

Uit ervaring weet Van Wijnen inmiddels dat de bouwtijd met virtueel bouwen gemiddeld twee maanden kan worden ingekort. Het vraagt wel de nodige inzet van de betrokken partijen. Tien weken vóór de bouw moet immers 95% van de gegevens bekend zijn.

Bouwobstakels virtueel voorzien

In de praktijk betekende dat, dat Zienn al in een vroeg stadium gedetailleerde besluiten moest nemen over de vijftig kamers van De Marene. Verdeeld over acht groepen hebben de bewoners hier ieder een zit-/slaapkamer met eigen sanitair. Maar hoe moeten de badkamers er dan bijvoorbeeld uitzien? Waar komen de wandcontactdozen? Aan Zienn om snel definitief knopen door te hakken.

De betrokken partijen gingen vervolgens op basis van het 3D-model van TWA alles virtueel bouwen. Daarbij gaat het eigenlijk om een samenvoeging van BIM en Lean. Co-makers kunnen virtueel alles tot in de kleinste details doornemen en zo direct goede afspraken maken. Daarbij laat het systeem ook precies zien waar zich problemen voordoen. Ook de problemen die normaal gesproken vaak pas tijdens de bouw naar voren komen. Dat levert een enorme tijdswinst én besparing van ‘faalkosten’ op. Kortom, een lagere bouwprijs.

Vooraf het wonen beleven

Zienn zelf is erg ingenomen met het eindresultaat. In recordtijd beschikt zij nu over een geheel nieuw onderkomen dat onderdak biedt aan vijftig dak- en thuislozen. Het gebouw, dat qua indeling en casco vrij standaard is, onderscheidt zich vooral door de opvallende architectuur van de voorgevel.

“De gevelpanelen zijn zeven verschillende kleuren opgetrokken. Dankzij de combinatie met de gelamineerde houten staanders valt het echt op, maar heeft het gebouw ook een rustige en vriendelijke uitstraling”, vindt Zienn-directeur Kees van Anken. “Dat is ook te danken aan de ronde vormen, hangende balkons en natuurtinten die zijn gebruikt. Het geheel past in deze omgeving van de rivier De Potmarge. Het mooie met virtueel bouwen was, dat wij dat ook van tevoren zo beleefden.”

Gerelateerde artikelen
Zienn waar anderen stoppen
Zienn kiest voor Fooq

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie