Referenties Zonnig Limburg bereikt nieuwe mijlpaal met 1000ste PV-installatie

Bijna op de dag af heeft Zonnig Limburg op 24 juni binnen een jaar de 1000ste PV-installatie geplaatst. In Landgraaf op een woning van HEEMwonen. “Dat is voor ons de 435ste en nog eens 80 mensen hebben al akkoord gegeven. We liggen op koers!”, reageert Jos Schiffelers namens de corporatie.

Dat het project in het begin wat stroef liep, zal Schiffelers, projectleider planmatig onderhoud bij HEEMwonen, niet ontkennen. “Maar het loopt nu goed. Zonnig Limburg is echt een samenspel van elf corporaties. Met ons allen willen wij in drie jaar tijd, dus vóór 2018, 3000 woningen voorzien van zonnepalen. Dat gaat lukken. Wij zitten nu op de 1000ste en ik verwacht in de tweede helft van dit jaar nog een extra boost. En dan hebben wij volgend jaar nog!”

Grootschalige aanpak

Zijn HEEMwonen heeft voor de verduurzaming van 2015 t/m 2017 jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Doel was jaarlijks minimaal 200 woningen, maar liever 280 aan te pakken. Daarin lijkt ze te slagen. Het succes van zijn ‘club’ is volgens Schiffelers vooral te danken aan de grootschalige, directe benadering van hun huurders. “In het eerste jaar hebben wij 3300 klanten aangeschreven. Dat leverde meteen een hele hausse aan reacties en uiteindelijk akkoordverklaringen op. Dit jaar hebben wij zo’n 400 huurders in een wijk in Kerkrade opnieuw benaderd met als resultaat ruim 80 reacties!”

Ervaring is beste reclame

Die wijk was een bewuste keuze, erkent Schiffelers. “Hier waren namelijk al diverse zonnepanelen geplaatst. Dat is de beste reclame die je kunt hebben. De mensen die al zonnepanelen hebben, zijn namelijk heel enthousiast. Ze kijken regelmatig op hun computer en zien dan gelijk wat het opbrengt. Daarover komen ze in gesprek met buren en kennissen en dat enthousiasme werkt echt aanstekelijk. Nu nog krijgen wij reacties binnen op aanschrijvingen die wij vorig jaar hebben verstuurd. Puur doordat mensen nu de ervaringen van anderen horen.”

Belangrijk is volgens Schiffelers wel dat het verhaal naar de huurder toe heel helder is. Met name over de kosten en opbrengsten. HEEMwonen zelf verrekent bijvoorbeeld slechts de helft van de totale investeringskosten. “Dat doen wij met een huurverhoging, maar dat is bij ons een losse component in de huurprijs. Die wordt níet meegerekend bij jaarlijkse huurverhogingen”, zet Schiffelers uiteen. “Tegelijkertijd zijn de opbrengsten van de zonnepanelen geheel voor de huurder. Het moet dus wel heel gek lopen als hij geen voordeel pakt.”

Adressen blijven aanleveren

Elke corporatie binnen Zonnig Limburg kiest zo zijn eigen aanpak qua acquisitie en financiering. “Zaak is nu dat wij met ons allen voldoende adressen blijven aanleveren”, stelt Schiffelers. “Bij een aantal corporaties loopt het nog niet zo hard. Hun huurders willen meer toelichting of het interne beleid is er nog niet op ingericht. Maar Tautus die voor de uitvoering zorgt, moet natuurlijk wel door kunnen gaan. Het liefst zoveel mogelijk tegelijk in één plaats of wijk.”

Niettemin heeft Schiffelers, die deze maand zelf met pensioen is gegaan, er alle vertrouwen in dat Zonnig Limburg eind 2017 3000 PV-installaties heeft geplaatst. “Wij moeten wel aan de weg blijven timmeren, maar het gaat lukken!”

Gerelateerde artikelen:
Zonnig Limburg loopt voor op plan
Zonnig Limburg viert feest bij plaatsing eerste zonnepanelen
Nieuwe energietak Fooq maakt sterke start met Zonnig Limburg

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Er is geen extra informatie beschikbaar.