Referenties Zonnig Limburg loopt voor op plan 3000 woningen met zonnepanelen in 2017

Met al 635 huizen op de teller, verloopt het project Zonnig Limburg voorspoedig. Zo op het eerste oog lijkt de tien corporaties niets in de weg te staan om eind 2017 hun streven te behalen: 3000 huizen voorzien van zonnepanelen. “Dat gaat ook lukken”, zegt Enno Feenstra, die vanuit Fooq als projectmanager nauw betrokken is. “Maar dan zullen de processen wel strakker moeten worden georganiseerd. We moeten naar meer standaardisering.”

ZOwonen sluit zich aan

“Ik ben er zelfs van overtuigd dat wij dan nog meer dan 3.000 woningen kunnen doen”, zegt Feenstra optimistisch. “De verduurzamingopgave van de corporaties is namelijk veel groter. Daarnaast heeft onlangs  ook een elfde corporatie zich aangesloten: ZOwonen. Een grote speler in Limburg en er zijn nog  meer partijen geïnteresseerd.”

KWH-innovatieprijs

Het project kon in 2015 dan ook rekenen op lovende kritieken. Het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH) overhandigde Zonnig Limburg zelfs de innovatieprijs KWH I-Opener voor het beste innovatieve project op het gebied van betaalbaarheid.

Meer standaardisering

Neemt niet weg dat Feenstra en ook de betrokken corporaties nog volop kansen zien voor verbetering . Onder meer door standaardisering in de processen. Feenstra erkent dat dit een spanningsveld oplevert. De individuele corporaties hebben ieder hun eigen wensen. Het afgelopen jaar leverde die insteek een groot aantal uitzonderingsgevallen op, waardoor miscommunicatie op de loer lag. “Maar op het moment dat HEEMwonen 3.000 huishoudens tegelijk aanschreef en er 500 reacties binnenkwamen, zag je dat er een mooi proces op gang kwam!”, vertelt Feenstra.

Partnership

Uiteindelijk ging er bij een klein percentage van alle woningen iets niet goed. “Daarin kunnen wij blijven hangen”, stelt Feenstra. “Of we besluiten met ons allen te kijken hoe we het kunnen optimaliseren. Een project als deze draait immers om partnership. Alleen samen komen wij verder!”

Daarom startte Zonnig Limburg eind december drie werkgroepen. Feenstra: “Elke werkgroep kijkt welke verbeterslagen er te maken zijn, zodat we het komende jaar de doelstelling van 1.500 installaties gaan halen!

Financieel vraagstuk

Het financiële vraagstuk lijkt daarin ook geen obstakel te vormen. Wat opvalt, is dat corporaties eigen financiering verkiezen boven financiering via Tautus . “Maar dat is prima”, vindt Feenstra. “Het is ons om het even, beide modellen zijn mogelijk binnen dit project. Het betekent wel dat de corporaties ervoor kiezen veel geld in deze huurders te steken, terwijl niet alle woningen geschikt zijn voor zonnepanelen. “Deels begrijp ik dat. Ons financieringsmodel is nieuw en iets complexer. Dat vormt een drempel. Bovendien blijkt de motivatie om zonnepanelen te nemen, bij de huurders vooral financieel gedreven te zijn. Dat zien wij ook in andere markten. Hoe groter het financiële voordeel is, hoe makkelijker mensen instappen. Doordat de corporaties scherper kunnen lenen, bereid zijn een ander rendement op hun vermogen te accepteren en veel voordeel naar de huurder laten vloeien, kunnen zij het wel heel aantrekkelijk maken.”

Gerelateerde artikelen:
Zonnig Limburg viert feest bij plaatsing eerste zonnepanelen
Nieuwe energietak Fooq maakt sterke start met Zonnig Limburg
Woningbouwvereniging Anna Paulowna versnelt plaatsing zonnepanelen met digitaal aanbod

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie