Referenties Zonnig-Limburg viert feest bij plaatsing eerste zonnepanelen

Woongoed 2-Duizend had vrijdag 26 juni de primeur. Op één van haar huizen in Swalmen werden de eerste zonnepanelen gelegd in het kader van project Zonnig-Limburg. “Daarmee is de uitvoering van fase 2 officieel van start gegaan”, vertelt projectleider Peter Hopmans. “Het project leeft hier echt in Limburg. Doordat de voordelen zo duidelijk zijn, is het enthousiasme groot. De huurders worden bijna terughoudend: is dit niet te mooi om waar te zijn?”

Netto voordeel

Zitten zij namelijk bij één van de tien aangesloten woningcorporaties van Zonnig-Limburg, dan hoeven zij alleen maar ‘ja’ te zeggen tegen zonnepanelen. Tautus regelt vervolgens alles met de corporatie. Enno Feenstra van Fooq verzorgt het projectmanagement voor dit project van Tautus. En de opbrengst? Daarvan gaat circa de helft naar de huurder! Oftewel, het netto voordeel voor de huurder kan met een simpel rekenvoorbeeld oplopen tot zo’n € 230,- per jaar. “Dan gaan we er vanuit dat de zonnepanelen op een gemiddelde woning zo’n 2000 kWh opwekken. Die energie kan voor zo’n € 0,23 à kWh aan de energiemaatschappij worden verkocht”, verduidelijkt Hopmans.

Woonlasten verlagen

“Ons belangrijkste doel is namelijk tegemoet te komen in de woonlasten (= huur + energiekosten) van de huurder. Die stijgen aanzienlijk, maar met name aan de energielasten kunnen wij best wat doen! Vaak vragen mensen ons waarom wij dan alleen zonnepanelen doen? Waarom niet ook de schil aanpakken? Het antwoord is simpel: dit is sneller realiseerbaar.”

Zonnepanelen zijn katalysator

“Binnen Zonnig-Limburg werken namelijk tien woningcorporaties samen. Zij zouden elkaar enorm afremmen, als zij op alle fronten gezamenlijk willen optrekken. Daarom hebben zij met Tautus een overeenkomst gesloten over de zonnepanelen: de komende drie jaar worden minimaal 3000 woningen voorzien van hoogwaardige zonne-energiesystemen! Zo profiteren zij gezamenlijk van een scherpe prijsstelling. Maar over de exacte uitvoering voert Tautus met elke woningcorporatie afzonderlijk gesprekken. Mogelijk blijkt dan ook wel dat corporaties het veel breder willen aanpakken. Elk op hun eigen manier. De zonnepanelen zijn dan de katalysator in het geheel!”

Feestelijke happening

Vrijdag 26 juni waren de panelen ook zeker de stuwende kracht achter een feestelijke happening. Gedeputeerde Daan Prevoo van de Provincie Limburg ging met Karel Boonen, bestuurder van Woongoed 2-Duizend zelfs een onderlinge krachtmeting aan tijdens de energiefietswedstrijd. Ze werden aangemoedigd door de kinderen van groep 6 en 7 van basisschool De Octopus uit Swalmen, die in het kader van hun lesprogramma Duurzame energie ook speciaal te gast waren.

Maatwerkadvies

“Het is mooi te zien hoe Zonnig-Limburg leeft in deze regio”, vindt Hopmans. “Neem HEEMwonen in Kerkrade. Zij hebben in maart 3100 woningen aangeschreven. Binnen een week hadden zij 500 reacties, waarna Tautus elke geïnteresseerde een maatwerkadvies gaf. Inmiddels hebben bijna 200 huurders besloten zonnepanelen te laten plaatsen!”

Financieringsvormen

En zo kent elke woningcorporatie zijn eigen verhaal. De één probeert de vraag naar zonnepanelen actief te beïnvloeden, de ander past de zonnepanelen in in de onderhoudsplannen die er liggen of houdt rekening met de uitkomsten van een strategisch vastgoedonderzoek. Weer een ander kiest ervoor alleen bij mutaties actie te ondernemen.

Ook qua financiering zijn er verschillen. “De meeste corporaties kiezen er voor alles zelf te financieren”, vertelt Hopmans. “Maar een aantal kiest voor een extern gefinancierd pakket. Tautus biedt corporaties ook deze optie aan. Het voordeel voor de huurder wordt dan wat kleiner, maar de risico’s voor de corporaties ook! Ook hier gaat het dus om een maatwerkoplossing.”


Gerelateerde artikelen:
Nieuwe energietak Fooq maakt sterke start met Zonnig Limburg
Hoe berekent u zonnepanelen door aan huurders?
Zonnepanelen voor iedereen?
Grote interesse duurzaamheidsversnellers bij corporaties

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie